İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, deprem riskine karşı İstanbul’u yenilemek için kararlı olduklarını söyledi ve 1 milyon 600 bin binayı kapsayan proje hazırladıklarını açıkladı. Topbaş, “Vatandaş gecekondudan çıkıp rezidansa girecek. Kendi arazisinden o kadar kat çıkmaz ama birleştirilirse yüksek katlar yapılabilir” dedi.
MARMARA Depremi’nden sonra pilot bölge seçilen Zeytinburnu’nda 3 yıldır kentsel dönüşüm projesini hayata geçiremeyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, projeyi atağa kaldırmakta ısrarlı.
Deprem riskini İstanbul’u yenilemek için fırsata çevirmekte kararlı olduklarını söyleyen Kadir Topbaş, İstanbullulara kentsel dönüşüm tüyoları verdi. İstanbullulara uyanık olmalarını ve arsalarını kimseye satmamalarını tembihleyen Topbaş, “İmar düzenlemesi vatandaşı da, müteahhidi de memnun edecek” dedi.Kentsel dönüşümle ortaya çıkacak rantın tamamının arsa sahiplerine ait olacağını ve müteahhitle anlaşmaları ona göre yapacaklarını anlatan Kadir Topbaş, şunları söyledi: “İstanbullu kararı kendisi verecek.
Arsası nasıl istiyorsa öyle değerlendirilecek. İmkan ve şartlar onları rahat ettirecek. Bu projede 1 milyon 600 bin binayı konuşuyoruz. Vatandaş gecekondudan çıkıp rezidansa girecek. Kendi arazisinden o kadar kat çıkmaz ama alanlar birleştirilirse yüksek katlar yapılabilir. Vatandaş da çarpık yerleşme yerine depreme dayanıklı rezidanslarda oturur. Herkesin evinin önünde havuzu olur. Tapusu olmayanlar tapu edinebiliyorsa edinecekler.”
Dönüşüm çalışmaları
İstanbul’a son 50 yılda 12 milyon kişinin göç ettiğini ve ciddi çarpık yapılaşma bulunduğunu ifade eden Kadir Topbaş, şöyle konuştu: “İstanbul’da gerçek anlamda kentsel dönüşümü hayata geçirebilmek için, vatandaşlar bir hazırlık göremedi. Bu konu geçmişte siyasiler veya diğer bir takım STK’lar tarafından farklı empoze edilip, korkuya ve endişeye dayalı siyaset yapıldığı için vatandaşta tedirginlik vardı. Bu şehirde asıl sorun deprem. Bu nedenle ‘deprem dönüşümü’ adı altında çalışmalara başladık. İstanbul’da ikinci dönemde ağırlıklı projelerimiz deprem ve kentsel dönüşüm olacak.”
Fırsata çevirelim
Ulaşımla ilgili projeleri bitirdiklerini belirten Başkan Topbaş, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili şunları anlattı: “Kenti yenilendirici ve deprem riski azaltıcı adımlarla deprem afet sonrası ile ilgili çalışmalarımızı da tamamladık. Jeolojik haritalarını çıkarttık. 15 tür zemin etüt haritalarının tamamlanmasına rağmen vatandaşın şu an oturduğu yapılar alanında ciddi adım atamadık. Zeytinburnu için 3 yıl vatandaşı ikna etmeye çalıştık. Çok zor bir bölge. İstanbul’da göreve geldiğimiz günden beri 16 bin civarında yer yıkmışız. Kentte dönüşümün temeli oluşmayınca, imarla ilgili düzenlemeleri yapalım dedik. Deprem riskini şehrin yenilenmesi için bir fırsata çevirelim.”
Açıkta kalan olmayacak
ÇARPIK kentleşmenin içinde yeni binaların da bulunduğunu vurgulayan Kadir Topbaş, şu bilgileri verdi: “Yeni oluşacak imar planlarındaki değişiklerle o bina yeni de olsa verilen imkanlar daha cazip gelecek. Müteahhitle bütün koşullar konuşulacak. Eğer kabul etmeyen olursa bir daha böyle bir şans verilmeyecek ve zaten depreme dayanıklı yeni binalar daha cazip gelecek. KİPTAŞ’ta girebilir bu işe. Şu an oturduğunuz ev 100 bin lira ediyorsa, yapılan evlerin değeri 4 misli olacak. Kaç ortak varsa ona göre pazarlık yapılacak. Açıkta kalan olmayacak.”